Primul ajutor pentru o pisica cu o fractura osoasa

Veterinari recomandati

Veterinar BUCURESTI - LIVIA IONESCU LIVIA I BUCURESTI .

Veterinar BUCURESTI - Alegria Vet Alegria V BUCURESTI Urgente veterinare si tratamente curente la clinica veterinara de excelenta.

Veterinar BUCURESTI - Ratiu Razvan Andrei Ratiu Razvan A BUCURESTI Profesez din anul 1995,am cabinet propriu in Bucuresti,sector2,bd.

Vezi toti veterinarii din orasul tau

Cand pisica ta este ranita, o fractura osoasa necesita ingrijire imediata. Afla cum poti sa-i acorzi primul ajutor inainte de a o duce la veterinar.

Fractura osoasa poate provoca unei pisici dureri foarte mari, iar animalul poate intra in stare de soc in urma traumatismului. Acorda-i primul ajutor inainte de a o duce la veterinar.

Apropie-te de pisica cu atentie

Cand pisica a fost ranita, fie intr-o bataie, dupa o cazatura sau in urma unui accident auto, este foarte speriata si poate deveni violenta chiar si cu stapanul. Este posibil ca pisica sa nu te recunoasca si sa incerce sa te zgarie si sa te muste cand te aproprii de ea. Evita contactul vizual cu pisica, deoarece il poate percepe ca pe un semn de agresiune in aceasta situatie. Daca pisica nu a suferit rani la cap, mangaie-o in spatele urechilor si sub barbie pentru a o linisti.

Misca pisica cu grija

Dupa ce pisica s-a calmat, trebuie sa o muti sau o duci direct la veterinar. Foloseste un prosop sau o paturica pentru a-i acoperi capul si labele din fata, pentru a te proteja de zgarieturi sau muscaturi. Daca insa fractura osoasa s-a produs la una dintre labele frontale, nu atinge rana cu materialul textil. Ridica pisica cu gentilete, incercand sa nu pui presiune pe zona dureroasa. Sustine-i umerii si coapsele atunci cand o ridici si vorbeste-i cu un tot bland, lucru ce o poate ajuta sa-si mentina calmul.

Curata-i ranile


Daca nu poti duce pisica imediat la veterinar si nu gasesti un veterinar care sa vina acasa in caz de urgenta, va trebui sa-i cureti ranile cu atentie. Pisicile pot suferi o fractura osoasa si fara rani deschise, iar cele ale labelor pot fi identificate cu usurinta, deoarece animalul nu mai calca deloc pe piciorul cu fractura. In cazul in care pisica are rani deschise, curata-le cu apa calda si protejeaza-le apoi cu un bandaj steril.


Incearca sa imobilizezi pisica

Indiferent daca pisica a suferit o fractura osoasa sau mai multe, este important ca animalul sa se miste cat mai putin pana ajunge in grija unui veterinar. O poti imobiliza cu prosopul, strangand-o cat mai bine cu el. Daca fractura osoasa s-a produs la unul dintre picioare, il poti lipi de corp cu ajutorul prosopului.

Mergi la veterinar

Cu cat trece mai putin timp intre momentul in care pisica ta a fost ranita si momentul in care ajunge in grija unui veterinar, cu atat sansele de recuperare sunt mai bune. Odata ce ai imobilizat pisica, foloseste cusca de transport, deoarece stresul calatoriei cu masina sau chiar pe jos poate afecta pisica ranita. Medicul veterinar ii va trata ranile dupa ce o anesteziaza. Fracturile la maxilar si la craniu necesita de cele mai multe ori o interventie chirurgicala pentru vindecarea corecta.


Recuperarea dupa o fractura osoasa

Dupa ce veterinarul a bandajat cu atentie fractura, cu sau fara atela, pisica ta va avea nevoie de mai multa ingrijire si atentie in perioada de recuperare. Pentru ca pisica sa nu muste sau sa rupa gipsul, medicul veterinar recomanda de obicei un guler de protectie. Daca apar simptome ciudate, mergi imediat cu pisica la veterinar, deoarece riscul de infectie este ridicat in urma unei fracturi osoase la pisici.

Autor: Gabriel Branea

Toate sfaturile