Anorexia animalelor, intre alimentatie si ingrijire

Veterinari recomandati

Veterinar BUCURESTI - Andreea Elena Stan Andreea Elena S BUCURESTI Am o experienta de peste 5 ani! Sunt un om care iubeste animaleleĀ  inca din copilarie si lucrul acesta m-a facut sa ma indrept spre aceasta meserie!Sunt un omĀ  corect si sincer, imi place sa duc lucrurile la bun sfarsit mai ales cand e vorba de un animalut bolnav!Imi place sa ajut animalele si sunt dornica sa aflu cat mai multe despre acestea! PENTRU SERVICIILE PE CARE LE OFER VA ROG DRAGI PARINTI DE ANIMALUTE SA ACCESATI SITE-UL.

Veterinar BUCURESTI - LIVIA IONESCU LIVIA I BUCURESTI .

Veterinar BUCURESTI - Alegria Vet Alegria V BUCURESTI Urgente veterinare si tratamente curente la clinica veterinara de excelenta.

Vezi toti veterinarii din orasul tau

Anorexia, refuzul de a manca, este adesea o problema care le da mari batai de cap veterinarilor, care incearca sa diagnosticheze corect animalul si medical si comportamental.

Cauze medicale


Primul pas este examinarea animalului dupa orice semn de febra sau infectie. In unele cazuri, medicul veterinar gaseste o problema, pe care o considera cauza medicala a anorexiei. Daca insa animalul raspunde tratamentului in mod corespunzator si problema medicala se rezolva fara revenirea poftei de mancare, cauza este alta.

Diagnosticul corect

Atunci cand clientul revine cu animalul si sustine ca acesta refuza in continuare mancarea, este necesara o reexaminare mai atenta. Concentreaza-te asupra simptomelor subtile care ar fi putut fi ignorate la prima consultatie. Analizele de sange pot confirma sanatatea animalului. In acest caz, este recomandat sa cauti cauze comportamentale pentru problema anorexiei.

Teritoriul, mai important ca hrana?

La multe animale, teritoriul este mai important decat hrana. Afla de la client daca mediul animalului s-a schimbat semnificativ in ultima vreme. Mutarea domiciliului este cel mai evident semn ca anorexia este cauzata de stresul schimbarilor, dar exista si alte explicatii. Aparitia unui bebelus sau a altui animal in teritoriul sau poate fi cauza pentru refuzul animalului de a manca. Chiar si prezenta unui musafir pentru cateva zile sau plecarea temporara a unui membru al familiei pot face animalul sa refuze hrana si apa.

Interactiunea animalului cu oamenii

Daca animalul sufera de o boala care necesita internare, interactiunile lui cu oamenii din jur devin extrem de importante. Absenta stapanului este un factor de stres major, dar si interactiunea cu medicul sau cu asistentii poate fi cauza pentru ca acesta refuza hrana.

Importanta ritualuror de hranire

In momente de stres si boala, rutina este unul dintre putinele elemente linistitoare pentru animale. Intr-un mediu nou, ora meselor devine cu atat mai importanta. Poti chiar cere clientului sa aduca de acasa vasele de mancare si de apa ale animalului. Acesta va fi mai linistit daca gaseste repere familiare in mediul nou si ar putea manca din nou. Cere clientului toate datele necesare despre rutina de hranire a animalului. Unele animale prefera sa fie mangaiate atunci cand mananca, in timp ce altele pot prefera sa manance doar cand sunt complet singure in camera.

Ce poate face clientul?

Putini stapani pot sta alaturi de animalul internat 8-10 ore pe zi pentru a se asigura de hranirea lui corecta si pentru a fi un factor calmant. Cei mai multi stapani prefera sa lase animalul la veterinar o zi in plus pentru recuperare decat sa-l lase singur acasa dupa o interventie chirurgicala. In unele cazuri poate fi chiar recomandat ca stapanul sa ia animalul acasa pentru a-l hrani si a-l aduce inapoi pentru a fi supravegheat de medic pana la disparitia oricarui pericol.

Hranirea intravenoasa

O solutie temporara poate fi si hranirea intravenoasa, dar este recomandat ca acesta sa fie ultima solutie incercata, doar atunci cand refuzul de a manca ii pune sanatatea sau chiar viata in pericol animalului. Stresul acestei proceduri poate prelungi perioada in care animalul refuza sa manance.

Autor: Liviu Petrescu

Toate sfaturile